Nagyvilág

Heves harcok a Kadhafi-rezidencia környékén

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy hol van Moammer Kadhafi líbiai vezető. Kormányának vezetőjét egy tunéziai hotelben körbezárták.

A Tripoliba vasárnap bevonult lázadók már ellenőrzésük alá vonták a főváros nagy részét, de Kadhafi rezidenciája környékén még mindig heves harcok dúltak – jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről. Az AFP francia hírügynökség egy diplomáciai forrástól úgy értesült, hogy Kadhafi még mindig Tripoliban van. Kadhafi egy televíziós beszédében azt közölte, hogy nem fogja elhagyni a fővárost, és ellenállásra szólította fel híveit.

A líbiai főváros központjában több hektáron elterülő Báb el-Azizíja épületegyüttes valóságos erődítmény, igaz, a NATO-légicsapásokban nagy része romba dőlt. A neve elhallgatását kérő diplomata elmondta, Kadhafi valószínűleg az épületegyüttes alatt kiépített föld alatti bunkerekben rejtőzik. Szemtanúk szerint hétfő reggel páncélozott harcjárművek védték az épületegyüttest.

A kormányellenes lázadók már elfogták Kadhafi két fiát, köztük Szeif el-Iszlámot, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság, egy harmadikat pedig házi őrizetben tartanak.

Közben az al-Dzsazíra arab hírtelevízió azt jelentette, hogy a tunéziai Dzserba szigetén, egy szállodában tartózkodik Bagdadi Mahmúdi líbiai kormányfő, és az épületet körülzárta a tunéziai hadsereg. A televízió úgy értesült, több száz líbiai próbál bejutni a szállodába, de a tunéziai hadsereg egységei senkit sem engednek belépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik