Szórakozás

Francia borok: made in China

A hamisítás hazájának legújabb gyöngyszeme: francia nemes nedűk, amelyeket tömegével reprodukálnak.

Bár nehezebb hamisítani a márkás borokat, mint luxustáskákat vagy órákat, ennek ellenére a híres – főként francia – bormárkák utánzatai elárasztják Kínát, a hamisítás hazáját

A tömeges borhamisítás elsőszámú áldozatai a legnevesebb francia borok, mindenekelőtt a bordeaux-i borvidék kastélyaiban előállított különlegességek. Az élen a Kínában nagy hírnévnek örvendő Chateau Lafite áll, amelynek a hagyománya és francia kifinomultsága mellett a neve is viszonylag könnyen kimondható.

Kína, amelynek pedig nincsen ezeréves borkultúrája, Hongkonggal együtt a bordeaux-i borok első számú vásárlója lett. Megkettőzte az importját és az elmúlt három évben fél tucat bordeaux-i kastélyt vásárolt meg.

Egyes tehetős kínaiak 50 ezer jüant (másfél millió forintot) is kiadnak egy 1982-es évjáratú Chateau Lafite Rotschildért, és virágzanak a borászati iskolák.

Hamisított bor mindenütt van a kínálat legaljától a legnagyobb márkákig, a jó évjáratú nagy márkák nagy része hamisítvány. Több 1982-es Lafite van Kínában, mint amennyit Franciaországban megtermeltek” – mondta Romain Vandevoorde pekingi borimportőr.

Nehéz felbecsülni, mekkora károkat okoznak a hamisítványok a kínai borászatnak. Az árak igen széles skálán mozognak – 10 eurótól (2750 forint) – a nagy márkák esetében – 4000 euróig (1,1 millió forint) lehet kapni.

Az egyre szaporodó borászati vásárokon a kiállítók nyíltan állítanak ki hamisítványokat, időnként durva másolatokat. Ez a helyzet a nagyáruházakban és a kis üzletekben is. Található bordeaux-i üvegben cukros vízzel higított bor, csillagászati árakon árusított 1983-as “nagy évjáratok” gyanánt eladott színezőanyagok, mesterséges aromák abnormálisan alacsony áron.

A nagyobb márkákat ügyesebben hamísítják, használt üvegeket töltenek újra – mondta el Vandevoorde. Az üres üvegeket interneten árusítják. Olyan borral töltik meg, amely feltehetően Bordeaux-ból származik és körülbelül azonos évjárat, még ha a minősége nem is közelíti meg az eredetiét.

Még ha a kínainak személyenként csak egy liter bort fogyasztanak évente, Kína már 2014-ben a világ hatodik legnagyobb borfogyasztója lehet, ami szép jövőt biztosit a borhamisításnak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik