Nagyvilág

Kiszabadították Kadhafi egyik fiát

A hírt az al-Dzsazíra arab hírtelevízió közölte. A csatorna szerint a líbiai vezető másik fia halott.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint hétfőn kiszabadították Moammer Kadhafi egyik fiát, Mohammedet.

Ő volt az elfogott három fiú egyike, akit házi őrizetbe vettek. A hozzá hű fegyveresek megrohanták az épületet, és az őrök legyűrése után magukkal vitték Mohammedet, akit előző nap fogtak el – közölte a tévéadó.

Röviddel később a hírtelevízió azt közölte, hogy találtak két holttestet, amelyek közül az egyik Hamisz Kadhafié (a líbiai vezető egy másik fiáé), a másik a Kadhafi-kormányzat titkosszolgálati főnökéé, Abdullah asz-Szenuszié lehet. Az al-Dzsazíra pontos forrásokra egyik hírben sem hivatkozott.

“Teljes támogatásáról” biztosította hétfőn az Arab Liga a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT). Nabil al-Arabi, a liga főtitkára Líbia modern kori történelmének jelenlegi fordulópontján sok sikert kívánt a lázadók politikai szervének az új korszakba való átmenethez. Mint mondta, hamarosan megbeszélést folytatnak az arab országok külügyminiszterei a líbiai békés átmenet és stabilitás elősegítése céljából.

A líbiai ellenzéki sajtó tájékoztatása szerint hétfőn mintegy 900 foglyot szabadítottak ki felkelők a Tripoli szomszédságában lévő Ain Zara börtönéből. A jelentésből kiderül, hogy többségüket politikai okokból börtönözték be.

Közben harcok törtek ki a nyugat-líbiai Szavarában. A helyzet meglehetősen veszélyes, tekintettel arra, hogy a Moammer el-Kadhafihoz hű erők három irányból támadják a várost.

Az amerikai elnök szerint Líbiában még cseppfolyós a helyzet és bizonytalanságok vannak, de Kadhafi rendszere most már a végéhez ért.

Barack Obama erről hétfőn olvasott fel egy nyilatkozatot a Matrha’s Vineyard nevű üdülőhelyen, ahol szabadságát tölti. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Líbia társa és barátja lesz a demokratikus átmenetben. Figyelmeztetett, hogy még maradtak az országban a régi rendszer olyan elemei, amelyek fenyegetést jelentenek.

Moammer Kadhafitól Obama azt követelte, hogy nyilvánosan jelentse be: távozik a hatalomból. “Líbia a saját népe kezében van” – mondta. Az eddigi ellenzéki erőket felszólította, hogy kormányzatukat “békés, befogadó és igazságos” eszközökkel alakítsák ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik