Nagyvilág

Washington és Brüsszel egyaránt a szíriai elnök távozását követeli

Meggyőződésük szerint Bassár el-Aszad elvesztette a legitimitását azzal, hogy katonai erőt vet be saját népe ellen.

Barack Obama amerikai elnök most először szólította fel távozásra a szíriai vezetőt, egyúttal újabb szankciókat hirdetett meg Szíria ellen. Az elnök befagyasztatott minden szíriai állami vagyont, ami amerikai joghatóság alá tartozik és honfitársai számára megtiltott minden ügyletet a szíriai hivatalos körökkel.

Amíg az amerikai vezetés korábban azt az alternatívát állította a szíriai elnök elé, hogy vagy álljon a demokratikus reformok élére, vagy álljon el az útjukból, a mostani állásfoglalás az első lehetőséggel már nem foglalkozik. Az Egyesült Államok a saját népnek kínzása és gyilkolása mellett azzal vádolja a szíriai vezetést, hogy támogatja a terrorizmust, beavatkozik a libanoni belügyekbe, segíti a palesztin szélsőségeseket és az amerikai csapatok elleni erőszakra bujtogat Irakban.

Nem sokkal később, láthatóan összehangolt akcióként az európai unió diplomáciai vezetője is távozásra szólította fel Aszadot az ország érdekében, mondván, hogy “elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit a saját népével tesz. Catherine Ashton közölte: az unió új szankciókat készít elő a szíriai rendszerrel szemben.

Az európai vélemény nyomatékosítására külön nyilatkozatot adott ki ugyanezzel a követeléssel Nagy-Britannia, Franciaország és Németország vezetője. A három politikus közölte, hogy “aktívan támogatja az Európai Unió új, szigorú szankcióit Aszad elnök rendszere ellen”. Svájc csütörtökön egy lépéssel még tovább ment: hazahívta damaszkuszi nagykövetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik