Nagyvilág

Megkezdődött a volt koszovói kormányfő perújrafelvétele Hágában

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg egykori vezetőjét emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják.

A hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) csütörtökön megkezdődött Ramus Haradinaj volt koszovói miniszterelnök perújrafelvételi tárgyalása. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori vezetőjét emberiesség elleni bűncselekményekkel, továbbá a hadviselés törvényeinek és a háborús szokásjognak a megszegésével vádolják. Ezeket a bűncselekményeket a vádirat szerint 1998-ban követte el a koszovói háború idején.

Az elsőfokú eljárásban 2008. április 3-án Haradinajt felmentették mind a 37 vádpont alól, csakúgy, mint a vele együtt perbe fogott Idriz Baljajt, aki szintén az UCK tagja volt. A per harmadik vádlottját, Lahij Brahimajt, aki egykoron a dukadjini körzet katonai parancsnokának a helyettese volt, hat évi börtönre ítélték.

Az NT fellebbezési tanácsa tavaly júliusban megsemmisítette Haradinaj és Baljaj felmentő ítéletét, arra hivatkozva, hogy a tanúkat megfélemlítették. A fellebbezési tanács döntése szerint a pert Haradinaj és Baljaj esetében a vádirat hat pontja alapján újítják fel, Brahimajra vonatkozóan pedig négy vádpontban.

A 2004-es koszovói választások eredményeként Haradinaj – 36 évesen – a fiatal köztársaság miniszterelnöke lett. Alig száz nappal kormányának megalakítása után – 2005. március 4-én – a hágai Nemzetközi Törvényszék vádat emelt ellene. Haradinaj ezt követően lemondott kormányfői posztjáról és öt nappal később önként feladta magát az NT-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik