Nagyvilág

Kiadták Goran Hadzicsot Hágának

Szerbia kiadta a hágai Nemzetközi Törvényszéknek az utolsó feltételezett délszláv háborús bűnöst, Goran Hadzicsot

A szerb igazságügyi miniszter péntek délelőtt írta alá azt a parancsot, amelynek alapján kiadták a háborús bűncselekményekkel vádolt volt horvátországi szerb vezetőt. A Hadzicsot szállító repülőgép már úton van a Nemzetközi Törvényszék székhelye, Hága felé.

A szerb állami televízió közlése szerint belgrádi börtönéből először Újvidékre szállították Goran Hadzicsot, hogy meglátogathassa beteg édesanyját. Hadzicsot csütörtökön felkereste fia, lánya és nővére a háborús bűnök ügyében ítélkező szerbiai különleges törvényszék belgrádi fogdájában. Péntek reggel felkereshette az a nő, akivel bujkálása alatt élt együtt, és aki gyermeket is szült neki.

Hadzicsot a héten, szerdán fogták el a vajdasági Fruska Gora hegységben. Ügyvédje, Toma Fila még csütörtökön közölte: védence nem fellebbez kiadatása ellen. “Ebben a pillanatban is mehetne (Hágába), de úgy állapodtunk meg, hogy előbb találkozik a családjával” – tette hozzá.

Goran Hadzics a horvátországi szerbek bábállamának, a Krajinai Szerb Köztársaságnak az elnöke volt. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszéken 2004 nyarán készült el a vádirat ellene, amelyben háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják.

Jóllehet Hadzics a háborús idők kevésbé jelentős szerb vezetői közé tartozott, nagy érdeklődés mutatkozik személye iránt, mivel Ratko Mladics májusi elfogása óta ő volt a Hága által körözött utolsó feltételezett délszláv háborús bűnös.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik