Nagyvilág

Több száz háborús menekültet lakoltattak ki Grúziában

Az érintettek vagyontárgyait teherautókra pakolták és az embereket fővároson kívülre költöztetik.

Grúzia több száz háborús menekültet lakoltatott ki hétfőn Tbilisziben annak ellenére, hogy jogvédő szervezetek a folyamat beszüntetésére szólították fel a grúziai kormányt – közölte kedden a Hürriyet Daily News török napilap internetes kiadása.

A grúz főváros központjában lévő, korábban szállodaként üzemelő épület mintegy 700 menekültnek adott otthont. Az érintettek vagyontárgyait teherautókra pakolták, hogy a kormány tervének megfelelően rozoga átmeneti otthonaikból egy másik szállásra vigyék őket, amely Tbiliszin kívül található.

Az elmúlt napok kisebb tiltakozásai ellenére a menekültek – akik az elmúlt húsz év háborúi során veszítették el otthonaikat – nem tanúsítottak ellenállást az eljárás során. A szóban forgó családoknak 7 ezer eurót, vagy pedig a Rustavi ipari negyedben található alternatív szállást ajánlottak fel kártérítésként – derült ki a grúziai menekültügyekért felelős minisztérium nyilatkozatából. “Az emberek húsz évig tartó, elviselhetetlen, egészségtelen körülmények között lezajlott gyötrődése az Abházia hotelben véget ért”- olvasható a minisztérium közleményében.

A 2010 közepén megkezdett kényszerkilakoltatásokkal a hatóságok a lázadó Abházia és Dél-Oszétia tartományból a ’90-es évek elején a fővárosba menekült grúzok problémáit akarják rendezni.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet nemrég felszólította Grúziát, hogy szüntesse be a menekültek Tbilisziből történő kényszerkilakoltatását. A civil szervezet elsősorban azt kifogásolta, hogy a grúziai hatóságok megfelelő egyeztetés, értesítés vagy jogorvoslati lehetőség nélkül lakoltatták ki az embereket. Az AI becslései szerint eddig 5 ezer személyt költöztettek ki, az érintettek többsége pedig azt kifogásolta, hogy vidéken kényszerülnek az életüket újrakezdeni, elvágva a megélhetésüket évek óta támogató szociális intézményektől.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) tavaly szintén aggodalmát fejezte ki a folyamat átláthatatlansága és a tájékoztatás hiánya miatt.

Mintegy 250 ezer grúz hagyta el otthonát a lázadó Abházia és Dél-Oszétia tartományban a kilencvenes évek elején, majd az Oroszországgal vívott ötnapos háború során 2008-ban, amikor a Moszkva támogatását élvező két szakadár területet Tbiliszi fegyveres konfliktusban próbálta meg visszafoglalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik