Nagyvilág

Kémkedés miatt őrizetben a grúz elnök fotósa

A grúziai hatóságok kémkedés vádjával letartóztatták a grúz elnök személyi fotósát, és három másik fotóriportert.

A fotóriportereket helyi idő szerint hajnalban tartóztatták le. A grúziai belügyminisztérium honlapján olvasható közlemény szerint azzal vádolják őket, hogy Grúzia érdekeit sértő információkat küldtek egy meg nem nevezett külföldi országnak. A minisztérium közlése szerint az érintettek ellen még tart a nyomozás.

A letartóztatottak között van az Európai Fotóügynökség egyik munkatársa, a grúz elnök személyi fotósa és annak felesége, valamint egy, a grúz külügyminisztériumnak dolgozó fényképész – közölte a grúz belügyminisztérium. A grúz hatóságok őrizetbe vették az AP amerikai hírügynökség fotóriporterét is, de őt később elengedték. Elmondása szerint tanúként hallgatták ki, és teljes tisztelettel bántak vele – közölte a grúziai Kanal PIK TV a weboldalán.

A külügyminisztériumnak dolgozó fotós ügyvédje a PIK-nek elmondta: az ügy „szigorúan titkos” lett, és a nyomozókkal történt találkozás alatt alá kellett írnia egy titoktartásról szóló nyilatkozatot, és emiatt nem adhat információkat a sajtó munkatársainak.

A grúz rendőrség több tucat embert tartóztatott le az ötnapos orosz-grúz háború óta eltelt nem egészen három évben azzal a váddal, hogy Oroszországnak kémkedtek.

Moszkva viszont oroszellenes hisztériával vádolja a 2003-as “rózsás forradalommal” hatalomra jutott Miheil Szaakasvili-féle grúz vezetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik