Nagyvilág

Egyiptom utat nyitott a Gázai övezet felé

Egyiptom szombaton állandó jelleggel megnyitotta a Gázai övezetet az országgal összekötő rafahi átkelőt.

Ez a Gázai övezet egyetlen olyan határállomása, amely nem áll izraeli ellenőrzés alatt. A lépéssel megszűnik a terület lakosait sújtó utazási korlátozás, továbbá jelentős siker a területet ellenőrzése alatt tartó Hamász palesztin iszlamista szervezet számára.

Izraelben ugyanakkor aggodalmat kelt, hogy ezentúl a palesztin fegyveres csoportok emberei szabadon közlekedhetnek a határon.

Az egyiptomi döntés értelmében az átkelő mindennap reggel 9-tól délután 5-ig lesz nyitva, péntek és az ünnepnapok kivételével.

Izrael 2006 júniusában rendelte el a Gázai övezet blokádját, miután három palesztin fegyveres csoport foglyul ejtett egy izraeli katonát. Egyiptom akkor csatlakozott a korlátozáshoz, amikor 2007-ben a Hamász átvette az uralmat a földsáv fölött. A szankciók célja volt, hogy meggyengítsék a Hamászt, amely elutasítja a békét Izraellel.
Hoszni Mubarak egyiptomi elnök ez év februári megbuktatása új helyzetet teremtett, az új kairói vezetés kilátásba helyezte a blokád felszámolását és a kapcsolatok javítását a palesztinokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik