Nagyvilág

Obama-kampány ismerős jelszavakkal

Új, munkahelyteremtő és a deficitcsökkentő gazdasági tervet ígért a kampánykörútja iowai állomásán Barack Obama. Az amerikai elnök Decorahban a terv részleteit nem ismertette.

Obama szerint az amerikai gazdaság állapota nem indokolta az Egyesült Államok leminősítését, ami nem is történt volna meg, ha Washingtonban két-három hónapja meghozzák a szükséges döntéseket. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a kongresszus “nagyon komolyan” veszi az adóügyi reformot.

Barack Obama miközben a megosztottságért való felelősséget a kongresszusra – ki nem mondottan a republikánusokra – hárította, igyekezett egyfajta, a vitákon felül emelkedő, országegyesítői szerepbe helyezni magát. Miként korábban, a kampánykörút első állomásán, a minnesotai Cannon Fallsban, Decorahban is azt hangoztatta: ideje, hogy a politikusok véget vessenek a konfrontációs játéknak, és a pártok fölé helyezzék az országot. A legfontosabb feladat a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés felgyorsítása – tette hozzá.

Az elnök utalt rá, hogy többen kérték tőle: a kiélezett helyzetben ne engedje szabadságra menni a honatyákat, és hívja össze rendkívüli ülésre a kongresszust. Az elnök azonban üdvösebbnek tartja, ha a politikusok hazatérnek választói körzetükbe, és meghallgatják választóik akaratát, hogy szeptemberben ennek ismeretében folytassák a munkát. Obama felhívta a figyelmet, hogy az ország és a gazdaság helyzetéért a választott tisztségviselők – beleértve őt magát is – felelősséggel tartoznak.

A felvetésre, hogy az adósságplafon megemeléséről folytatott tárgyalásokon lehetett volna keményebb is a republikánusokkal szemben, Obama kijelentette, hogy egy lehetséges technikai csőd okozta járulékos károk nagyon nagyok lettek volna, és ő nem akarta “kockára tenni a megélhetést és a jólétet”. Elismerte viszont, hogy nem állt szándékában “az ésszerűtlenséget” jutalmazni.

Obama szerint a kongresszusnak a jövő évre is meg kell hosszabbítania a bért terhelő adó terén nyújtott kedvezményt, ami évente mintegy 1000 dollárral növeli egy átlagos amerikai család bevételeit. Felszólította a törvényhozást, hogy mielőbb fogadja el a közúti és vasúti építkezéseket finanszírozó országos infrastrukturális bank létrehozásáról szóló törvényt, a szabadalmi rendszert átalakító jogszabályt és hagyja jóvá a függőben lévő kereskedelmi megállapodásokat.

Az elnök ismét sürgette, hogy a törvényhozás “kiegyensúlyozott megközelítéssel” csökkentse a deficitet, vagyis a takarékossági intézkedések mellett növelje a leggazdagabb amerikaiak és a legnagyobb vállalatok adóterheit és a szociális programok racionalizálása is része legyen a hiány lefaragásának. Obama szerint a deficitprobléma megoldásához meg kell hozni bizonyos “szerény áldozatokat”.

A gazdagok adóinak azonnali megemelését javasolta tegnap Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb befektetője is. A New York Timesban megjelent írása szerint itt az ideje, hogy a kormányzat valóban megossza a terheket a lakosság között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik