Nagyvilág

A líbiai lázadók tagadják, hogy titokban Kadhafival tárgyalnának

Tagadják a líbiai felkelők, hogy titkos tárgyalások folynának köztük és Moammer el-Kadhafi líbiai vezető kormánya között.

“Nincs semmiféle tárgyalás vagy egyeztetés az Átmeneti Nemzeti Tanács (a lázadók kormánya) és a Kadhafi-rezsim között, sem Tunéziában, sem másutt” – szögezte le Abdel-Háfisz Goga, az ÁNT alelnöke Bengáziban, a Kadhafi-rendszer ellen polgárháborút vívó lázadók fellegvárában.

Előzőleg tunéziai titkosszolgálati körökből kiszivárgott, hogy vasárnap este a Tunéziához tartozó Dzserba szigeten egy szállodában Kadhafi kormányának képviselői zárt ajtók mögött tárgyaltak a felkelők küldötteivel. A kormány tagadta ezt, a lázadók mostanáig nem nyilatkoztak.

Hétfőn a tunéziai városba érkezett az ENSZ-főtitkár Líbia-ügyi különmegbízottja, Abdel-Iláh el-Hatíb volt jordániai külügyminiszter, azzal a nem titkolt céllal, hogy bekapcsolódjon a Kadhafi-kormány és a lázadók közötti tárgyalásokba.

Az immár fél éve tartó líbiai polgárháború lezárását célzó tárgyalásokról azután kaptak lábra híresztelések, hogy a lázadók az elmúlt napokban több fronton is visszaszorították Kadhafi haderejét, és egyre közelebb jutnak a fővároshoz, Tripolihoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik