Nagyvilág

Szeptember elejére napolták el Mubarak perét

A tárgyalás elnapolását a volt egyiptomi elnök védőügyvédje kérte, hogy a bemutatott új bizonyítékokat - több DVD-t és egy adattárolót - át tudja nézni.

A kairói büntetőbíróság szeptember 5-re napolta el hétfőn a Hoszni Mubarak bukott egyiptomi elnök elleni pert, s egyben zárt tárgyalást rendelt el – a tv-közvetítést megszakítva – a korrupcióval és kormányellenes tüntetők megöletésével vádolt politikus ügyében.

Az augusztus 3-i első tárgyalási napra helikopterrel szállították Kairóba a 83 éves volt államfőt, akit azóta egy kairói kórházban ápolnak. A bírósági tárgyalás újabb, hétfőn kezdődött szakaszának is az egyiptomi rendőrakadémia épületkomplexuma adott otthont, a kerekes hordágyon fekvő volt kormányfőt a tárgyalóterem egy vasráccsal elzárt területére tolták be. Fiai, Alaa és Gamal, akiket szintén korrupcióval vádolnak, a tárgyalás során mellette álltak és próbálták a kamerák elől eltakarni lehunyt szemmel fekvő apjukat.

A 29 éven át hatalmon lévő volt Mubarakot azzal vádolják, hogy az őt megbuktató népfelkelés idején utasítására lőttek a tüntetők közé. A felkelésben közel 900 ember vesztette életét. Amennyiben bűnösnek mondja ki Mubarakot a bíróság, halálbüntetés várhat rá. A korrupció vádja szerint a bukott államfő piaci értéke alatt adott el Izraelnek földgázt Huszein Szalem üzletember cégén keresztül, valamint 6,5 millió dollár összértékű ingatlant fogadott el Szalemtől sarm-es-sejki földekért cserébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik