Nagyvilág

Odalett az USA elitegysége

Az amerikai hadseregnek újjá kell építenie a SEAL Team 6-t, azaz a speciális haditengerészeti alakulatát, ez pedig akár 2 évbe is telhet. A két héttel ezelőtti afganisztáni merényletben ugyanis az egység 10 százaléka veszett oda.

Augusztus 9-én a kelet-Afganisztáni Vardak tartományban lezuhant egy amerikai helikopter, fedélzetén 30 amerikai és 7 afgán katonával. A merényletben elhunyt amerikai kommandósok közül 22-en az Oszama bin Laden elleni májusi támadást végrehajtó speciális haditengerészeti alakulat, a SEAL Team 6 tagjai voltak (de egyikük sem vett részt az al-Kaida vezér likvidálását célzó akcióban). A NATO azóta vizsgálatot indított, hogy valóban tálib felkelők lőtték-e le a helikoptert.

Súlyos veszteség

Jelenleg körülbelül 2500 aktív SEAL-kommandós van, míg a speciális SEAL Team 6 egység közel 200 fős, így az afganisztáni vereség komolyan megtizedelte az egységet: 10 százalékuk veszett oda. Őket sürgősen helyettesíteni kell. Még a volt SEAL-esek is azt hangoztatják, hogy ez bizony időbe telik.

Odalett az USA elitegysége 1A súlyos veszteségek következtében az amerikai hadsereg kénytelen azzal szembenézni, hogy újjá kell építeni a SEAL Team 6-t, ez pedig nem megy egyik napról a másikra. Hiszen 3,5 évig tart a tengerészgyalogos-kiképzés, utána pedig plusz 2 éves tréningre van ahhoz szükség, hogy a katona bekerülhessen a SEAL Team 6 elitegységbe. A kétéves speciális kiképzésen résztvevő katonákat a tengerészgyalogosok közül választják ki, különösen azok számíthatnak a bekerülésre, akik már voltak bevetésen. Ráadásul a kőkemény kiképzés közben rendszerint a fél csoport lemorzsolódik (20 főből általában 12-en maradnak).

A veteránokra is számítanak

Mindenesetre a legsürgetőbb feladat az elhunyt kommandósok pótlása az afganisztáni hadszíntéren. Erre már több forgatókönyv is született. Az Amerikai Haditengerészet Különleges Műveleti Parancsnokságának magas rangú illetékesei, valamint katonai szakértők szerint felváltva kellene kiegészíteni a SEAL Team 6 elitegységet azokkal, akiknek még javában tart a kiképzése, vagy a kiképzőkből is be kellene építeni párat az elitalakulatba, vagy pedig éppenséggel az egységből korábban kilépett veteránokra is lehet még számítani.

Ám az afganisztáni űr ideiglenes betöltésére az is megoldásnak tűnhet, ha máshonnan, például a jelenleg nyugodtabb harctérről, Irakból helyeznék át SEAL Team 6 egységbe tartozó kommandósokat.

Odalett az USA elitegysége 1Hároméltű kiképzés

A speciális terrorelhárító feladatokra kiképzett egység elnevezése az angol sea, air és land – tenger, levegő és föld – szavak első betűiből áll össze. Ezek az elitkatonák ugyanis úgynevezett hároméltű kiképzést kapnak, így vízről, levegőből és szárazföldről egyaránt képesek akciót indítani. A túszmentésen és a mélységi felderítésen kívül a terrorelhárítás alkotja az elitegység főprofilját.

A “magvát” alkotó SEAL VI. egységet 1980-ban hozták létre – az 1979-es iráni túszdráma (63 amerikai állampolgárt ejtettek túszul iráni egyetemisták, azt követelve, hogy az USA adja ki az elűzött perzsa sahot, Reza Pahlavit) nyomán -, és 1981-ben kezdte meg a működését. A sikertelen akció ugyanis arra világított rá, hogy a hadsereg mellett szükség van egy speciális, a haditengerészet igényeinek megfelelően felkészített, terroristaellenes egységre, amelynek működését nem kell nagy dobra verni, azaz nyugodtan végrehajthat titkos akciókat.

Odalett az USA elitegysége 1Számos titkos művelet

Az elitkatonákat egyenként választják ki – további kiképzésre – a haditengerészet különleges erőiből (SEAL-csoportok), valamint egységeiből, sőt a CIA is aktívan toboroz. Az 30-as éveikben járó katonáknak szigorú kiválasztási procedúrákon kell keresztülmenniük, majd ezt követően egy kőkemény kiképzés vár rájuk. Többek között a sziklamászást, a fegyver nélküli harci technikákat, az ejtőernyőzést, a búvárkodási és a merülési, valamint a túlélési technikákat kell a legmagasabb fokon elsajátítaniuk ahhoz, hogy bekerülhessenek az elitegységbe.

Számos katonai műveletben vettek már részt, ám a legtöbb bevetésük titokban is maradt. 1993-ban Szomáliában, a 90-es évek közepén az egykori Jugoszláviában (segítettek a NATO-nak szerb háborús bűnösök elfogásában), 2001 óta Afganisztánban (az al-Kaida és a tálibok kulcsfiguráira vadásztak), 2003-ban pedig Irakban is (iraki fogságból kiszabadították Jessica Lynch amerikai katonanőt) bevetették őket. Legutóbb pedig Oszama bin Ladent likvidálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik