Nagyvilág

Terrorista papot védett a katolikus egyház?

A katolikus egyház védte meg azt az északír papot, aki 1972-ben feltehetően részt vett egy északír faluban történt, kilenc ember életét követelő bombamerényletben.

Egy a napokban nyilvánosságra hozott rendőrségi vizsgálat szerint az ír katolikus egyház feje segített James Chesney atyának abban, hogy Észak-Írországból Írországba meneküljön 1973-ban.

A jelentésből az is kiderül, hogy az akkori ír külügyminiszter, William Whitelaw személyesen is találkozott az ír katolikus egyházat vezető bíborossal, akivel a merényletben állítólagosan közreműködő pap Észak-Írországból való kimenekítéséről tárgyaltak.

A rendőrség azt is kiderítette, hogy az északír pap a brit fennhatóság ellen harcoló északír katolikus gerillamozgalom, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyik helyi vezetője volt a robbantások idején.

Az 1972-ben történt hármas merényletben többek között egy kilencéves kislány, illetve két kisfiú is meghalt. A robbantásokkal kapcsolatban senkit nem tartóztattak le, viszont feltételezhetően az északír IRA terrorista szervezet volt a felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik