Nagyvilág

Öt lépésben mentenék meg a horvát frankhiteleseket

A Horvát Nemzeti Bank kormányzója bejelentette, hogy a felvett hiteleknél a frank árfolyamát 6 kunában rögzítették - ez 0,8 eurónak felel meg.

Öt lépésből álló csomagot dolgoztak ki a svájci frankban eladósodott horvátországi ügyfeleknek a kereskedelmi bankok, a kormány és a Horvát Nemzeti Bank képviselői.

A mentőcsomag első lépéseként csökkentenék a svájci frankban felvett hitelek kamatait. A zágrábi Jutarnji List című újság értesülése szerint 0,5 és 1,5 százalékpont közötti csökkentés valószínűsíthető, várhatóan egy százalékpont alatti lesz.

A csomag második lépéseként adót vetnének ki a bankok svájci frankban nyújtott hiteleinek aktívumára.

A harmadik lépés keretében kidolgozzák a veszélyeztetett helyzetbe jutott adósok megsegítésének kritériumait. Csak azok részesülhetnek a mentőcsomagból, akik legfeljebb 100 000 eurót vettek fel, vagy annak megfelelő egyéb valutában adósodtak el, a hitelek törlesztésének határideje 20, vagy annál több év.

Ezzel a megoldással el szeretnék kerülni azt, hogy a mentőcsomag egyaránt vonatkozzék azokra, akik első otthonukhoz jutottak, és azokra is, akik fényűző ingatlanokra tettek szert hitelből.

Horvátországban jelenleg 70 000 svájcifrank-alapú adóst tartanak nyilván és a fenti kritérium alapján a segítség 20-30.000 adósra szűkülne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik