Nagyvilág

Brutális büntetéseket kaphatnak a londoni vandálok

A brit fővárosban immár 600 ember ellen emeltek vádat a rendbontások miatt.

Boris Johnson londoni polgármester szerint a helyiek azt szeretnék látni, hogy a bíróság komoly büntetéseket szab ki a zavargások miatt őrizetbe vett emberekre.

A polgármester pénteken a rendőrség munkáját ért bírálatok kapcsán elmondta: “Utólag könnyű okosnak lenni. A zavargásokért felelősök nem ússzák meg, amit tettek, és ez a rendőrség erőfeszítéseinek köszönhető.” Hozzátette: a rendőrség “fantasztikus” munkát végzett.

A londoni, manchesteri és birminghami bíróságok a múlt éjjel már másodszor tartottak nyitva a késői órákig, hogy eljárjanak az őrizetbe vettek ügyében. Több száz embert ítéltek el üzletek kifosztása, épületek felgyújtása és rendbontás miatt.

Hugh Orde, a rendőrségi vezetők szövetségének elnöke elismerte, hogy “előre láthatatlan helyzettel, egyedi körülményekkel” kellett szembenézniük. “Mindig tanulunk a történtekből” – jegyezte meg. Véleménye szerint ugynakkor inkább a rendőrségnek, semmint “a politikai közbeavatkozásnak” köszönhetően sikerült megfékezni a zavargásokat.

Időközben őrizetbe vettek egy 22 éves férfit a zavargások ötödik áldozatának, a hétfőn a dél-londoni Croydonban megtámadott 68 éves férfi halálának az ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik