Nagyvilág

Az iráni elnök az emberi jogokért aggódik a brit zavargások miatt

Mahmúd Ahmadinezsád „erősen elítélte” a brit rendőrség „brutális fellépését” az „ellenzéki tüntetőkkel” szemben.

Megszólalt a brit zavargásokkal kapcsolatban Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, akit a nyugati országok, köztük a brit kormány is erős hangú nyilatkozatokban ítélt el a 2009-es választásokat követő ellenzéki tüntetések leverése miatt.

Az iráni elnök „ellenzéki tüntetőknek” nevezte a brit nagyvárosok utcáin randalírozó embereket, akiknek szerinte a brit politikusok nem adták meg a szabadságot és lehetőséget, hogy beleszólásuk legyen társadalmuk ügyeibe – írta az IRNA iráni hírügynökség.

Az iráni elnök teljesen elfogadhatatlannak nevezte a brit rendőrség „brutális fellépését” a demonstrálókkal szemben, és egyben kritizálta az ENSZ-t, amiért nem emelte fel a szavát. “Minek kell még történnie ahhoz, hogy a Biztonsági Tanács közbelépjen?” – tette fel a kérdést Ahmadinezsád az iráni állami rádióban.

Az iráni parlament pedig közben felajánlotta, hogy emberi jogi megfigyelőket küldenek Nagy-Britanniába, hogy dokumentálják „az emberi jogok súlyos megsértését” az országban – közölte a Fars iráni hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik