Nagyvilág

Vegyi üzemet veszélyeztet egy heves trópusi vihar

Egy kínai vegyianyag-gyárat védő tengeri gát teljes áttörésével fenyegetett hétfőn a trópusi viharrá gyengült Muifa tájfun.

Az északkelet-kínai Talien (Dalian) kikötővárosnál található Fucsienhua (Fujianhua) vegyianyag-gyár közelében élő embereket elővigyázatosságból kitelepítették a hatóságok, miközben nagyjából ezer katona, tűzoltó és munkás a sérült gát megerősítésén dolgozik. A kínai állami televízió felvételein látható volt, amint teherautók és földgyaluk felsorakoztak a gátnál, hogy sziklákat és homokot szórjanak le a megsérült szakasz védelmében.

Amennyiben a tenger átszakítja a védőgátat, a tengervíz elérheti a mögötte lévő üzemet és az ott tárolt mérgező anyagokat. A Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című vezető pártlap internetes oldalán azt írta, a helyzet nagyon veszélyesre fordulhat, amennyiben nem sikerül megakadályozni, hogy a víz még nagyobb rést vájjon a gáton. Azt nem közölte a kínai állami média, hogy pontosan milyen anyagok vannak a gyár területén.

A hivatalos kínai állami hírügynökség közlése szerint több mint 360 ezer embert evakuáltak a Mufia trópusi vihar érkezése előtt a Talien városnak is otthont adó Santung tartományból. A kínai hatóságok több mint húszezer halászhajót parancsoltak vissza a kikötőkbe, és hatezer katona áll készenlétben, hogy a mentésben és a helyreállításban segítsen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik