Belföld

Román hekker-támadás a Magyar Hírlap honlapja ellen

Egy Avram Iancu portréjával díszített román nyelvű szöveggel írta felül a magyar újság honlapját a Romanian National Security (RNS) nevű hekkercsoport.

“A honlap karbantartás miatt átmenetileg nem elérhető. Kérjük látogasson vissza késõbb! Türelmét és megértését köszönjük!” – ez a szöveg áll jelenleg a Magyar Hírlap honlapja helyén .

Szélsőséges román nacionalisták a magyar honlapon annak a 19. századi, magyargyűlölő, az 1848-49-es szabadságharcba a harcokba a Habsburgok oldalán beavatkozó Avram Iancunak portréját helyezték el, akinek nevéhez több magyarellenes pogromok és többszáz magyar áldozat köthető Erdélyben.

Az eset valószínűleg nem független a magyar nemzeti ünnep kapcsán a múlt hét folyamán kialakult magyar-román feszültségektől. Mint ismeretes, csütörtökön Magyarország bukaresti nagykövete egy Orbán Viktornak tulajdonított beszéd miatt kényszerült magyarázkodni. Másfelől a napokban diszkriminációra való uszítás vádjával indított vizsgálatot a Hargita megyei ügyészség a Csíkszereda központjában egy Avram Iancut ábrázoló bábut felakasztó Csibi Barna (a Székely Gárda alapítója) ellen, aki az erről készült filmet feltöltötte a Youtube-ra is. Akcióját romániai magyar politikusok elítélték.

Az RNS korábban az olasz RAI, a La Stampa és a Corriere della Sera, de a francia Le Monde honlapját is megtámadta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik