Nagyvilág

Gilád Salit szabadon engedését követelték

Izraeli, palesztin és nemzetközi emberi jogi szervezetek közös közleményben követelték a Gázai övezetben "embertelen" körülmények közt fogva tartott izraeli katona szabadon bocsátását.

“A Hamász vezetőinek haladéktalanul véget kell vetniük Gilád Salit kegyetlen és embertelen fogva tartásának” – olvasható a gázai központú B’Tselem palesztin emberi jogi szervezet, az Amnesty International, a Human Rights Watch és nyolc további civilszervezet közleményében.

Az emberi jogi csoportok arra szólították fel a Gázai övezetet irányító, radikális palesztin Hamászt, hogy engedélyezze a Salit és a családja közötti kommunikációt, illetve azt, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága felvegye vele a kapcsolatot. A civilek arab, héber és angol nyelven kiadott nyilatkozatukban úgy fogalmaztak, hogy Salit öt éve tartó fogsága nemzetközi humanitárius jogokba ütközik.

A 24 éves, francia-izraeli állampolgárságú katonát 2006-ban fogták el a Gázai övezet határában palesztin szélsőségesek, tartózkodásának helye azóta sem ismert.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy szigorítani kívánja a palesztin foglyok fogva tartásának feltételeit. Jelenleg mintegy 5500 palesztin raboskodik Izraelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik