Nagyvilág

A szaúdi király reformokat akar Szíriában

A vérontás leállítására szólította fel vasárnap a szaúdi uralkodó Szíriát, és hazahívta országa damaszkuszi nagykövetét.

“Elfogadhatatlan Szaúd-Arábia számára az, ami Szíriában zajlik” – közölte Abdallah szaúdi király nyilatkozatában, amelyet az al-Arabíja arab hírtelevízióban olvastak fel vasárnap késő éjszaka. A szaúdi uralkodó szerint Damaszkusznak “bölcsen meg kell fontolnia, hogy mit tesz, még mielőtt túl késő lenne”, és valós reformokat kell végrehajtania, nem csupán ígéretek szintjén. A király bejelentette azt is, hogy konzultációra hazahívta damaszkuszi nagykövetét.

A rendszerellenes tiltakozások Szíriában március közepén robbantak ki, s a kormányerők az elmúlt napokban egyre erőszakosabban igyekeztek elfojtani azokat. Egyes összesítések szerint a felkelésben eddig több mint kétezren haltak meg, javarészt tüntetők. Vasárnap 59 halálos áldozata volt a hatóságok brutalitásnak.

Öt hónappal a szíriai népfelkelés márciusi kezdete után először foglalt állást hivatalosan az Arab Liga, “növekvő aggodalmát” fejezve ki a szíriai fejlemények miatt. A pánarab szervezet felszólította a damaszkuszi vezetést, hogy haladéktalanul állítsa le a tüntetők elleni erőszakcselekményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik