Nagyvilág

Brutálisan meggyilkolták a “forradalom fülemüléjét”

 

Szíriai ellenzéki aktivisták biztosak benne, hogy a kormányerők végeztek Ibrahím Kasússal, a szíriai felkelés dalszerzőjével.

Kasús tüntetések ihlette szerzeménye szinte minden, Bassár el-Aszad elnök távozását követelő utcai megmozduláson felcsendül. “A szabadság a küszöbünkön áll. Gyerünk Bassár, ideje távozni” – így hangzik a szíriai elnököt megszólító dal egyik részlete.

Ibrahím Kasús szülővárosában, Hamában a július eleji tüntetésen a központi Asszi téren százezrek harsogták a demonstrálók közös himnuszává vált költeményt. Két nappal később, július 3-án Kasús azonban eltűnt. Szemtanúk beszámolójából kiderült, az eredetileg tűzoltóként dolgozó férfi épp munkába sietett, amikor egy mellette leparkolt fehér gépkocsiból kiszállt néhány férfi és betuszkolta őt a járműbe.

“Azonnal tudtuk, hogy az államvédelmisek vitték el” – mondta a 42 éves Kasús egyik közeli barátja, Száleh Abu Jaman.

A férfi holttestét a Hamát átszelő folyóban találták meg az eltűnése utáni napon: gyilkosai biztosra mentek, elvágták a torkát. Az aktivisták szerint a kormány most azt a stratégiát választotta a tüntetések elfojtása érdekében, hogy az ellenzék prominens tagjaival számol le brutális módon, nyomatékot adva annak, mi vár a hatalom ellenségeire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik