Nagyvilág

Amerika is kiáll a bebörtönzött szépség mellett

Az amerikai kormány Julija Timosenko ellenzéki politikus, azonnali szabadon engedésére szólította fel az ukrán hatóságokat.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége szombat este a washingtoni kormány nevében kiadott közleményében leszögezte: Timosenko őrizetbe vétele nemzetközi méretű aggodalmat vált ki az ukrajnai jogalkalmazással kapcsolatosan. Ezt az aggodalmat osztja az amerikai kormány is, és ezért arra szólítja a hatóságok, hogy vizsgálják felül az őrizetve vételről szóló döntést, és fontolják meg a politikus azonnali szabadon engedését. A nagykövetség szerint a Timosenko-ügy legújabb fejleményei tovább táplálják azt a látszatot, hogy politikai indíttatású eljárás folyik a politikus ellene.

Az illetékes kijevi bíróság pénteken rendelte el Julija Timosenko őrizetbe vételét azzal az indoklással, hogy a politikus sorozatosan megsértette az eljárási szabályokat a hivatali hatalommal való visszaélését vizsgáló perében. Szombaton tüntetés kezdődött az ügyben eljáró bíróság előtt. Timosenko hívei mintegy 30 sátra vertek fel az épületnél, s közölték, hogy mindaddig ott maradnak, amíg a hatóságok szabadon nem engedik az ellenzéki vezetőt.

Egy kijevi bíróság azonban vasárnapra virradóra megtiltott minden ellenzéki gyülekezést annak a bíróságnak a közelében, amely Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ügyét tárgyalják.A bíróság tilalma az ukrán főváros, fő utcájára vonatkozik, ahol a bíróság is található. A tilalom kiterjed továbbá annak a fogháznak a körzetére, ahol Timosenkót augusztus 31-ig előzetesen fogva tartják.

Tilos a gyülekezés ugyanakkor a főváros központi, Függetlenség terén is, amely 2004-ben a fő helyszíne volt a Timosenko vezette narancsos forradalomnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik