Nagyvilág

Űrhajómaradványokat találtak Texasban

A maradványa 2003-ban megsemmisült Columbia tizennyolc üzemanyagtartályának egyike.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megerősítette a hírt, miszerint a 2003-ban megsemmisült Columbia űrhajó egy nagyobb darabját találták meg csütörtökön Texasban egy kiszáradt tómederben.

A Columbia 2003 február 1-jén robbant fel, mielőtt Floridában landolt volna. A Kelet-Texas és Louisiana felett bekövetkezett, a hét tagú legénység életét követelő katasztrófát a burkolat korábban nem észlelt sérülése okozta.

A Nacogdoches megyei rendőrség a múlt héten értesítette a NASA-t, hogy azonosítsa a Nacogdoches-tó medrében nemrég felfedezett közel másfél méteres, gömbölyű fémtartályt. A tó vízszintje a rekordhőség miatt közel három és fél méterre apadt, így akadtak rá. A rendőrség által küldött képek alapján a NASA szakemberei megállapították, hogy a tartály a Columbia űrhajó egy része – közölte Lisa Malone, a Kennedy űrcentrum szóvivője.

Az üzemanyagtartály kiemelésének tervei már készülnek. Ha sikerrel járnak, akkor az űrhajó eddig fellelt 84 000 megtalált darabja közé kerül, amely a megsemmisült űrhajó közel 40 százalékát teszi ki.

A roncsokat a Kennedy űrcentrum szerelőtermében tárolják és hozzáférhetővé teszik a kutatók számára.

A NASA a múlt hónapban vetett véget 30 éves űrsiklóprogramjának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik