Nagyvilág

Újabb 900 lakással bővítenek egy jeruzsálemi zsidó telepet

Az izraeli belügyminisztérium engedélyezte, hogy 900 lakást építsenek fel a kelet-jeruzsálemi Har Homa zsidó telep közelében.

Harm Homa (a neve magyarul kőfalat jelent) Jeruzsálem egyik délkeleti negyede, amelyet még 1997-ben kezdtek el építeni. A miniszterelnök akkor is Benjámin Netanjahu volt. Az ellenzék és egyes baloldali pártok élesen tiltakoztak, mert álláspontjuk szerint erőszakot váltana ki a palesztinokból, ha egy új zsidó negyedet húznának fel Kelet-Jeruzsálemben. Ennek dacára az építkezés megkezdődött, a tiltakozás elcsitult, s mára a jeruzsálemi építkezési projektek többségét Har Homában valósítják meg.

Az újabb 900 lakással jelentősen növekszik Har Homa területe. Az illetékes bizottság már két évvel ezelőtt jóváhagyta a projektet, de a javasolt módosításokat csütörtökön fogadta el a belügyminisztérium, amivel szabad utat adott az építkezési munkálatok elindításának.

Hagit Ofran, a Békét Most izraeli pacifista mozgalom egyik vezetője nagyon súlyosnak minősítette a belügyminisztérium döntését. A zsidó telepek ügyében illetékes Ofran emlékeztetett arra, hogy a Har Homa így is megszakítja a Kelet-Jeruzsálem és Betlehem közötti terület folytonosságát. Az újabb lakások felépítésével Har Homa határa még jobban kitolódik, és újabb akadályt gördít annak lehetősége elé, hogy Kelet-Jeruzsálem legyen az önálló palesztin állam fővárosa – mondta.

Elijáhú Jisai izraeli belügyminiszter az Ynet hírportálnak adott nyilatkozatában az Izraelt megrengető tüntetésekkel hozta összefüggésbe a lakásépítés engedélyezését. Az utóbbi négy évtized legjelentősebb társadalmi megmozdulása július közepén robbant ki, alapvetően a lakásárak és albérleti díjak drasztikus megugrása miatt, de hamarosan a társadalmi egyenlőtlenségek és a közszolgáltatások színvonalának romlása elleni tiltakozássá nőtte ki magát.

Jisai kijelentette, hogy a Har Homa-i projekt elősegíti a tüntetők követeléseinek teljesítését, mivel elérhető áron tudnak majd szerény méretű új lakásokat kínálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik