Nagyvilág

Megsértődött a dán szélsőjobb

Vezetőjük szerint igazságtalanul mutogatnak rájuk azzal az ürüggyel, hogy álláspontjuk bizonyos kérdésekben egyezik a 77 embert legyilkoló norvég rémmel.

Adán szélsőjobboldal legfontosabb, a parlamentben is helyet foglaló pártja arra panaszkodik, hogy ellenfelei el akarják hallgattatni, mert bizonyos kérdésekben a bevándorlókat illetően ugyanazt a nézetet vallja, mint a tömeggyilkos norvég Anders Behring Breivik.

“Politikai ellenfeleink azzal próbálkoznak, hogy törvénytelennek minősítsék a véleményünket… megkísérlik hogy elhallgattassanak – jelentette ki csütörtökön egy interjúban Soren Espersen, a Dán Néppárt egyik vezetője. A párt 25 képviselőjével kívülről támogatja a kisebbségben kormányzó koalíciót.

Espersen szerint igazságtalanul mutogatnak rájuk azzal az ürüggyel, hogy álláspontjuk bizonyos kérdésekben egyezik a 77 embert legyilkoló Breivikével, aki “keresztes hadjáratot” hirdetett Európa “muzulmán gyarmatosítása” ellen.

“Mi is le akarjuk állítani a tömeges bevándorlást” – mondta Espersen, de hozzátette, hogy “óriási szakadék van a politikai vita és az erőszak között”, amit ők nem fogadnak el. Elutasította azt, hogy pártja felelősséget vállaljon azoknak a gondolatoknak a terjesztésében, amelyekből Behring Breivik ihletet meríthetett cselekedetei igazolására, mint ahogy azt egyesek – így Lars von Trier filmrendező – állították Dániában.

“Pártunk egyes tagjai mondtak ostobaságokat, de azóta ki lettek zárva” – tette hozzá a párt külpolitikai szóvivője. “Az áthághatatlan határok nagyon világosak” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik