Nagyvilág

Elhunyt az utolsó meleg holokauszt-túlélő

Rudolf Brazda egyike volt annak a mintegy 10 ezer embernek, akit Hitler uralma alatt nemi irányultsága miatt lágerekbe hurcoltak.

Elhunyt az utolsó „rózsaszín háromszöges”, a nácik által homoszexualitásuk miatt koncentrációs táborba hurcoltak közül az utolsó túlélő, Rudolf Brazda. Az áprilisban a legrangosabb francia kitüntetéssel, a Becsületrenddel kitüntetett Brazdát 98 éves korában, szerdán érte a halál.

Jean-Luc Schwabbal közösen írta meg életrajzát „Itinéraire d’un triangle rose” (Egy rózsaszín háromszöges életútja), amely a koncentrációs táborban eltöltött 32 hónapjáról, a kényszermunkáról, a mindenütt jelen lévő halálról, a zaklatásokról számol be.

A Németországban született cseh férfit, aki 1960-ban francia állampolgár lett, hétfőn temetik Mulhouse-ban. Hamvasztás után hamvait a 2003-ban Mulhouse-ban elhunyt Edouard Mayer hamvai mellé helyezik, aki több mint ötven éven át volt társa.

Rudolf Brazda egyike volt annak a mintegy 10 ezer embernek, akit Hitler uralma alatt nemi irányultsága miatt lágerekbe hurcoltak. A nácik ugyanis a fajfenntartásra leselkedő veszélynek tartották az egyneműek közötti szerelmet. Brazdát a buchenwaldi lágerbe deportálták, ahol rózsaszín háromszöget kellett viselnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik