Nagyvilág

Bíróság vizsgálja az IMF-vezét ügyét

Hamisításban való bűnrészesség és sikkasztás gyanújának ügyében folyik a vizsgálat Christine Lagarde ellen.

Vizsgálatot rendelt el a francia köztársasági bíróság (CJR) csütörtökön, hogy tisztázza Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi főigazgatója szerepét egy üzletembernek, Bernard Tapie-nak 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében.

Hamisításban való bűnrészesség és sikkasztás gyanújának ügyében folyik a vizsgálat – jelentette be csütörtökön a bíróság ügyésze. A vizsgálat hivatalosan néhány nap múlva kezdődik meg CJR-en; ez az egyetlen intézmény, amely olyan személyek ellen eljárhat, akiket miniszteri hivatali idejükben elkövetett vétséggel vádolnak.

Az IMF igazgatótanácsa csütörtökön Washingtonban közölte: a testületben képviselt tagállamok bíznak benne, hogy Lagarde hatékonyan tudja feladatait ellátni a franciaországi vizsgálat közepette. A testület közleményében emlékeztetett: megvitatta az ügyet Lagarde kinevezése előtt.

A vizsgálat annyiban meglepetés volt, hogy az ügyészség azt májusban hivatali hatalommal való visszaélés miatt kérte Lagarde ellen, a most megfogalmazott gyanú viszont sokkal súlyosabb, 10 évi börtönnel és 150 ezer euróval büntethető. A hatalommal való visszaélésre kiszabható büntetés 5 évi börtön és 75 ezer euró pénzbüntetés.

Három bíró fogja lefolytatni a vizsgálatot Lagarde szerepének tisztázására, aki pénzügyminiszter volt, amikor Bernard Tapie több évi vita után magánbíróságon megegyezett az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais bankkal, amelynek 1993-1994-ben az Adidas sportszergyártó céget eladta. A miniszter, Lagarde 2007-ben saját hatáskörben úgy döntött: nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti – úgynevezett magánbíróságon történő – megegyezéssel kell mielőbb lezárni az ügyet. Ennek értelmében az állam végül 2008-ban 285 millió euró kártérítést és mintegy százmillió euró kamatot fizetett Tapie-nak.

A Lagarde elleni eljárás “nem összeegyeztetetlen jelenlegi IMF-főigazgatói tisztségével”” – mondta ügyvédje nyomban a hivatalos bejelentés után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik