Gazdaság

Most Amerika miatt idegesek a piacok

Feszültséget okoz az eldöntetlen amerikai adósságlimit, ezért a befektetők a menedékvaluták és az arany felé húznak.

Feszültséget okoz a piacokon, hogy az Egyesült Államokban ismét nem sikerült megállapodni az államadósság-limit megemeléséről, az ideges hangulatban pedig a menedékvaluták, így a svájci frank erősödésére és az arany drágulására kell számítani. Az MTI által megkérdezett elemzők szerint azonban a befektetők azzal számolnak, hogy az augusztus 2-i határidőig pont kerül a vita végére.

Az amerikai kincstárban augusztus 2-ig állnak rendelkezésre a kiadások finanszírozásához szükséges források. A kormánynak augusztus 3-án kell jelentősebb összeget kifizetnie, többek között az idősebb lakosok, háborús veteránok és rokkantak szociális juttatásaira.

Az újabb adósság felhalmozására a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon jelent akadályt, amelynek emeléséről – a politikai erőviszonyok miatt – csak a pártok megegyezése esetében van lehetőség.

A Moody’s Investors Service hitelminősítő július 13-án leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, “AAA” kormánykötvény-besorolását. Ezzel az Egyesült Államokat immár mindhárom nagy hitelminősítő osztályzatrontással fenyegeti.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a megegyezésig a dollár gyengülésével, ezzel együtt a menedékvalutának számító svájci frank erősödésével és az arany drágulásával kell számolni.

A szakértő szerint a megállapodás is csak átmeneti megnyugvást hozhat, mivel a demokrata és a republikánus párt merőben eltérő elképzelései miatt a 2012-es elnökválasztásig a piacok nem tartják hitelesnek az államháztartási hiány lefaragására vonatkozó terveket.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint is még a héten pont kerül a vita végére. A megoldás körüli bizonytalanság azonban addig is ronthatja a piaci hangulatot. Ez pedig a svájci frank erősödésének irányába ható nyomást okoz.

Az elemző nem tartja valószínűnek az amerikai kormánykötvények leminősítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik