Nagyvilág

Maradhatnak amerikai katonák Irakban

Bagdad kész tárgyalni az Egyesült Államokkal arról, hogy az év végi csapatkivonás után is maradjanak amerikai katonák Irakban.

Az iraki pártvezetők több hónapnyi halogatás után végül beleegyeztek abba, hogy a bagdadi kormány tárgyalásokat kezdjen Washingtonnal arról, hogy amerikai katonai kiképzők a csapatkivonás után is az arab országban maradhassanak. Erről Hosjar Zebari iraki külügyminiszter számolt be, aki hangsúlyozta, ez csupán szándéknyilatkozatnak tekintendő, a kiképzők számáról még nincs részletes megállapodás.

Jelenleg 47 ezer amerikai katona állomásozik Irakban, ahonnan a 2008 novemberében aláírt kétoldalú biztonsági megállapodás értelmében az év végéig ki kell vonulniuk.

Korábbi jelentések szerint Washington már felajánlott tízezer katonát kiképzőnek, sok iraki illetékes pedig még ennél is “robusztusabb” erőre tartana igényt. A döntés politikai alkuk függvénye. Az autonómiával bíró kurdok egy amerikai kontingens maradását szeretnék, miközben a miniszterelnök egyik fő szövetségese, Moktada asz-Szadr síita radikális hitszónok magánhadserege bevetésével fenyegetőzött, ha nem távoznak mindannyian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik