Nagyvilág

Pokolgépes merényletek szerte Irakban

Pokolgépes merényletekben és lőfegyveres támadásokban meghalt 16 ember hétfőn a közép-iraki Tikrítben, illetve Bagdadban, valamint szintén az ország középső részén meghalt öt amerikai katona.

Az egyik pokolgépes merényletet Szaddám Husszein néhai diktátor szülővárosában, a többségükben szunniták lakta Tikrítben követte el reggel egy öngyilkos merénylő az általa vezetett gépkocsival. Annak az épületegyüttesnek a főbejáratánál robbantotta fel járművét, amely Szaddám Huszein helyi elnöki palotája volt, ma pedig a biztonsági erők használnak.

Az erődített épületegyüttest is “zöld zónának” nevezik, mint a bagdadi közintézmények szigorúan őrzött “zöld zónáját”. A robbanásban 12-en haltak meg, köztük kilenc katona. A katonák között volt a katonai hírszerzés egyik ezredese és két tiszt. Megsebesült további 20 ember.

A Bagdadtól 150 kilométerre északra fekvő Tikrítben pénteken 21 ember meghalt és több mint 70 megsebesült, amikor a város két különböző részén szintén végrehajtottak egy-egy pokolgépes merényletet, az egyiket éppen a helyi zöld zónában lévő mecsetnél.

A két bagdadi lőfegyveres támadásban ismeretlenek támadtak meg egy-egy ellenőrzőpontot a főleg szunniták lakta, északi Adhamíja negyedben. Egy iraki katona és két milicista halt meg, valamint megsebesült két másik milicista – közölte egy belügyminisztériumi és egy katonai forrás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik