Nagyvilág

A kínaiak rápirítottak Amerikára

"Kína reméli, hogy az Egyesült Államok felelős lépésekkel megfelelő módon kezeli az adósságával kapcsolatos ügyeket" - jelentette ki a kínai jegybank kormányzója.

Kína folytatja külföldi valutabefektetéseinek diverzifikációját és megerősíti a kockázatkezelést, hogy minimalizálja a pénzpiaci változások hatását az ország gazdaságára, s eközben Washingtontól felelős adósságkezelést vár – derül ki a kínai jegybank kormányzójának szerdai közleményéből.

A Kínai Népi Bank honlapján megjelentetett közleményben Csou Hsziao-csuan (Zhou Xiaochuan) üdvözölte az Egyesült Államokban “az adósságprobléma kezelésében elért előrehaladást”, s egyúttal kijelentette: szoros figyelemmel fogják kísérni a döntés végrehajtásának szakaszait.

Csou további erőfeszítéseket ígért Kína gyors és szilárd gazdasági növekedésének fenntartására, az ország gazdasági és pénzügyi stabilitásának megőrzésére. Az egyesült államokbeli állampapírpiac bizonytalanságára, hullámzására utalva még megjegyezte: ez hatással van a nemzetközi pénzügyi és bankrendszerre, ami akadályozza a globális gazdaság helyreállását.

“Kína reméli, hogy az Egyesült Államok felelős lépésekkel megfelelő módon kezeli az adósságával kapcsolatos ügyeket” – állapította meg Csu a közleményben.

Ugyancsak szerdán, korábban az “A-plusz” besorolásról “A”-ra rontotta az Egyesült Államok adósosztályzatát a kínai Dagong Global Credit Rating hitelminősítő, egyben negatív kilátást rendelt az új minősítéshez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik