Nagyvilág

33 halálos áldozatot követelt egy defekt

Néhány napon belül már a második súlyos buszbaleset történt Zimbabwéban, a két szerencsétlenségben összesen legkevesebb 33 ember halt meg.

Az egyik baleset kedden történt. A minibusz a hivatalos befogadóképességénél kilenccel több embert szállított. A jármű defektet kapott, felborult, s kétszer átfordult saját tengelye körül.

A másik baleset szombaton történt. A 16 férőhelyes kisbuszba 29 ember zsúfolódott be, közülük tizenkilencen az életüket vesztették. A balesetet szintén a kerék hibája okozta. Az utasok egy vallási közösséghez tartoztak, és a zimbabwei fővárosból, Hararéból indultak útnak egy templomi találkozóra. Sokan az áldozatok közül egy utcában laktak: két szomszédos család összesen tíz hozzátartozóját vesztette el a balesetben.

Zimbabwében az utak rossz állapota, a gyorshajtás és a járművek túlzsúfoltsága miatt meglehetősen gyakoriak a súlyos közúti buszszerencsétlenségek. Az utóbbi években különösen elterjedtté váltak a helyiek által csak kombiként emlegetett minibuszok, mivel a kormány csökkentette a buszok importálást nehezítő adókat. Mivel az ország tömegközlekedése összeomlott, főként a gyakran teljesen képzetlen sofőrök által vezetett kombik látják el a helyközi közlekedést. Tavaly körülbelül 200 ember vesztette életét buszbalesetben a hatóságok adatai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik