Nagyvilág

Elrendelték Mubarak átszállítását Kairóba

Az egyiptomi vezetés utcai harcoktól tart, ha a kórházban kezelt volt egyiptomi elnök nem jelenik meg szerdai tárgyalásán Kairóban.

Az egyiptomi belügyminiszter elrendelte, hogy Sarm-es-Sejkből szállítsák át Kairóba Hoszni Mubarak volt államfőt – jelentette kedden az egyiptomi sajtó. Az előzetes letartóztatást egy kórházban töltő Mubarak hétfőn kapta kézhez a bíróság parancsát, miszerint jelenjen meg Kairóban szerdán kezdődő perén.

A belügyminisztérium azt tervezi, hogy katonai repülőgéppel viszik a volt államfőt a fővárosba. “Nem akarjuk, hogy távolléte miatt feszültség alakuljon ki az utcákon” – mondta Manszúr el-Eszávi belügyminiszter újságíróknak a per megkezdésére utalva.

Az előzetes letartóztatásba helyezett Mubarakot, aki 29 éven át irányította a népes észak-afrikai arab országot, korrupcióval vádolják, és azzal, hogy a karhatalom az ő utasítására lőtt a kormányellenes tüntetők közé. Az ellene, és több közeli munkatársa ellen indított per első tárgyalását szerdán tartják meg a kairói rendőrakadémia központjában.

A volt államfő egészségi állapotáról csak ritkán közölnek adatokat, s azok is gyakran ellentmondásosak. Múlt héten szerdán a MENA állami hírügynökség azt közölte, hogy a volt államfő súlyos depresszióba zuhant, és négy napja nem vesz magához szilárd ételt, s ezért nagyon legyengült. Amr Hilmi egészségügyi miniszter viszont egy nappal később újságíróknak azt mondta, hogy Mubarak “jó egészségi állapotban” van, és átszállítható Kairóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik