Nagyvilág

Bocsánatot kér Hoszni Mubarak

Bocsánatot fog kérni a nemzettől és amnesztiát kér Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök.

Az al-Shorouk című kairói lap hivatali forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Mubarak egyiptomi és arab televíziókhoz eljuttatott levelében “saját maga és családja nevében is bocsánatot kér az emberek ellen elkövetett bűnökért”. Az újság úgy tudja, a volt elnök bocsánatot kér “azon viselkedéséért is, amely a tanácsadóitól származó téves információkon alapult”.

A 83 éves volt államfő azt is felajánlotta, hogy átadja vagyonát az egyiptomi államnak, ha az országot irányító katonai tanács megvizsgálja a Mubarakot, feleségét és két fiát érintő amnesztia lehetőségét. Hoszni Mubarak – feleségével együtt – házi őrizetben van egy Sarm es-Sejk-i kórházban, miután mindketten szívinfarktuson estek át.

Hoszni Mubarak előzetes letartóztatását a távozását követelő tüntetések alatt elkövetett erőszakkal, valamint korrupciós vádakkal kapcsolatban rendelte el az egyiptomi főügyész. A becslések szerint legkevesebb 846 ember halt meg, amikor a tömeg összecsapott a rendfenntartó erőkkel a Mubarak február 11-i lemondásához vezető, több hétig tartó demonstrációk alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik