Nagyvilág

Radikális iszlamisták támadtak egy őrposztra Egyiptomban

Maszkot viselő mintegy 150 fegyveres próbálta elfoglalni az egyiptomi biztonsági erők egyik őrszobáját a Sínai-félszigeten: a tűzharcban egy katonatiszt és három járókelő meghalt, 19-en megsebesültek - közölte szombaton a Mena egyiptomi hírügynökség.

Az események el-Aris városában történtek, még pénteken. Kamionokkal és motorokkal mintegy 150 fegyveres vonult át a város utcáin, fekete zászlókat lobogtatva, rajtuk a felirattal, miszerint “Nincs más Isten, csak Allah”. A maszkos emberek a levegőbe lövöldöztek, ezzel nagy pánikot keltve, majd ledöntötték egy korábbi egyiptomi elnök, az iszlamisták által 1981-ben meggyilkolt Anvar Szadat helyi szobrát, s utána rátámadtak az őrszobára.

Szemtanúk szerint a fegyveresek aligha voltak helyiek, mert többször is eltévedtek, mielőtt eljutottak volna célpontjukig.

Az egyiptomi hadsereg öt embert letartóztatott a támadás nyomán.

El-Arisban egyébként pénteken napközben békés tüntetés is volt, hasonlóan az ország számos más városához: az iszlamista erők felhívására Egyiptom-szerte több százezren vettek részt a különböző megmozdulásokban.

Szombaton egyébként fegyveresek egy csoportja a Sínai-félsziget északi részén megtámadta az Izrael felé menő gázvezeték egyik terminálját. Február óta ez már az ötödik hasonló akció volt. A támadók motorokkal és kocsikkal érkeztek, gránátokat dobáltak, s megpróbáltak erőszakkal behatolni a létesítménybe, de az őrség tüzet nyitott rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik