Nagyvilág

Leváltották az „egyiptomi Indiana Jonest”

Távoznia kellett posztjáról az Egyiptom „főrégészeként” ismertté vált Záhi Havvásznak. Megosztó személyiség volt.

A megbuktatott Hoszni Mubarak elnökhöz közel álló 64 éves férfi az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetője volt. Mubarak egyik utolsó döntésével miniszterré nevezte ki. Havvász Mubarak bukása után már felajánlotta lemondását, de az országot irányító katonai tanács azt akkor nem fogadta el.

Az egész világon ismertté vált férfit, aki magát az ókori Egyiptom örökségének “őrzőjeként” határozta meg, több egyiptológus és régész is kritizálta. A távozását követelő szakértők szakmailag hiteltelennek, képzetlennek tartják, és több régészprofesszor és -hallgató szerint nem végzett komoly kutatómunkát.

“Ő volt a műkincsek Mubarakja. Úgy viselkedett, mintha övéi lettek volna Egyiptom műkincsei, és nem az egyiptomi népé” – jelentette ki Nóra Salabi régész. Ezenkívül Havvász minden felfedezéssel saját magát akarta reklámozni, és nem bírta a kritikát – tette hozzá. Az egyiptomi régészek szövetségének elnöke viszont “média kreálta személyiségnek” nevezte.

Az Indiana Jones-stílusú kalapjáról könnyen felismerhető Havvász neve egybeforrt az Egyiptomban folyó ásatások többségével. A History tévécsatornán saját műsora volt Múmiavadászat címmel, és egy interjúban azt állította: George Lucas azért látogatta meg egyszer, hogy megismerhesse “az igazi Indiana Jonest”.

Záhi Havvász műemlékvédelmi felügyelőként kezdte pályafutását 1969-ben. 1980-as évek végén nevezték ki a Gízai-fennsík műemléki együttesének főigazgatójává, és 2002-ben került Egyiptom “főrégészének” posztjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik