Nagyvilág

Milliókra büntette Magyarországot az emberi jogok bírósága

A milliós kártérítést annak az ír férfinek kell adni, akinek elvált magyar felesége eltűnt közös gyerekükkel.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Magyarország megsértette az apa, Leslie Shaw családi élethez való jogát, amikor nem szerzett érvényt a nő ellen kiadott európai letartóztatási parancsnak, illetve korábban sem járt közben annak érdekében, hogy az anya, engedelmeskedve a bírósági döntésnek, elvigye a gyermeket Franciaországba, ahol az apa élt.

A bíróság mindezért az apát ért érzelmi károkért 20 ezer euró (5,4 millió forint) kártérítésre, illetve a 12 ezer eurós (3,2 millió forint) perköltség megfizetésére ítélte a magyar államot.

Az anya a válás után, 2007-ben decemberében érkezett gyermekével Magyarországra, és hónapokon keresztül nem tértek vissza Franciaországba. Egy Pest megyei bíróság 2008 májusában, a hágai egyezmény gyermekrablásra vonatkozó kitétele alapján elrendelte a gyerek hazavitelét, és a döntést két fellebbviteli bíróság is támogatta. Azt azonban nem sikerült elérni, hogy az anya önként elvigye az apához a gyereket.

Közben Franciaországban európai elfogatóparancsot adtak ki a nő ellen, akit 2009 júliusában le is tartóztattak Magyarországon. Egy nappal később azonban szabadon engedték, és a nő a gyerekkel együtt eltűnt, és azóta sem találják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik