Belföld

Elmarasztalta Magyarországot az Európai Bíróság

Nincs összhangban az uniós joggal a magyar áfaszabályozás az EU-bíróság szerint.

A ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést kizáró magyar szabályozás nincs összhangban az európai uniós joggal – mondta ki csütörtökön kihirdetett ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Eszerint ugyanis “egyes cégek arra kényszerülhetnek, hogy több alkalommal és az ésszerű határidőn belül történő adó-visszatérítés követelményével ellenétes módon vigyék át a következő adómegállapítási időszakra a visszatérítendő adókülönbözetet.”

Magyarország uniós csatlakozása óta ez az első olyan kötelezettségszegési eljárás, amelyben elmarasztaló ítéletet hozott az uniós bíróság – derül ki a Luxembourgban kihirdetett ítéletről szóló sajtóközleményből.

A kormány tudomásul vette az Európai Bíróság ítéletét, a Nemzetgazdasági Minisztérium megteszi a szükséges intézkedéseket az áfaszabályozást illetően, az alternatívákat a lehető legrövidebb időn belül a kormány elé terjeszti – közölte a tárca.

Az NGM tájékoztatása szerint vizsgálják a bírósági döntés költségvetési kihatásait, a tárca hangsúlyozza, hogy Magyarország tartja a Széll Kálmán Tervben szereplő, valamint a Stabilitási és Növekedési Paktum alapján vállalt 2011-es 3 százalék alatti, és a 2012-es 2,5 százalékos államháztartási hiánycélt.

A kormány, amennyiben a jövő évet illetően mégis szükséges lenne, mérlegelni fogja a költségvetési bevételek növelése érdekében többek között a Mol-részvénycsomag egy részének értékesíthetőségét – írja közleményében az NGM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik