Nagyvilág

Két év alatt olvadt el a szlovák óriáslavina

Nyár elején olvadt el teljesen a Szlovákiában valaha volt leghatalmasabb lavina, amely 2009 márciusában zúdult le a Tátra nyugati részén.

Júniusban még egy 10 centiméteres jégréteg fedte azt a csaknem 47 futballpályányi területet, amelyet a hótömeg maga alá temetett. “Annak ellenére, hogy az elmúlt két télen kevés hó esett, a nyarak pedig különösen forróak voltak, a lavinával leszakadt hó elképesztően lassan olvadt el” – olvasható a szlovák környezetvédelmi tárca által szerdán kiadott közleményben.

Egyes szakértők úgy vélik, nem egyetlen lavina, hanem hét-nyolc kisebb indult el 2008 márciusában és temette be a völgyet. A lavinában senki nem sérült meg, köszönhetően annak, hogy a völgyet már korábban lezárták. A másfél kilométer szélességű, helyenként akár 20 méter vastag lavina megrongált egy hegyi házat és elsodort sok-sok fát.

“Amikor annak idején elértük a lavina szélét, rémült csendben néztük az általa okozott pusztítást. A környékbeliek elmondták, ehhez fogathatót még sohasem láttak. Kivétel nélkül mindent hó borított” – idézte fel Pavol Gavlak, a Tátrai Nemzeti Park őre.

A hőmérséklet hirtelen emelkedése, valamint nagyobb mennyiségű friss hó érkezése gyakran eredményez kisebb lavinákat Szlovákiában szinte minden évben, emberéleteket követelve, sérüléseket okozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik