Nagyvilág

15 ezer szír katona vonult be Dzsiszr-es-Sugúrba

A török határ közelében fekvő, mintegy 50 ezres város lakóinak többsége a héten már elmenekült.

Katonai műveletet kezdett a szíriai hadsereg pénteken kora reggel a lázongó északnyugati Dzsiszr-es-Sugúr városában és környékén, ahol a hatóságok szerint mintegy 120 katonát és rendőrt öltek meg “fegyveres csoportok” néhány napja – jelentette az állami televízió.

A tv tudósítása szerint “a hadsereg egységei megkezdték feladatuk teljesítését, hogy ellenőrzésük alá vonják a Dzsiszr-es-Sugúrral szomszédos falvakat, és őrizetbe vegyék a fegyveres csoportok tagjait”. A katonák “a lakosság felhívásaira válaszolva felszabadítják a várost a fegyveres bandáktól” – tette hozzá a tudósító.

A haderők kíséretében lévő egyik újságíró közlése szerint a katonák több tucatnyi harckocsik támogatásával már bevonultak a város külterületeire, amelynek környékére előzőleg legalább 15 ezer katonát vezényeltek. Egy emberjogi szervezet vezetője ezzel szemben azt mondta, hogy az egységek még csak tartanak a város felé.

A lázadó fegyveresek elmondása szerint a török határ közelében fekvő, mintegy 50 ezres város lakóinak többsége a héten már elmenekült – sokan közülük Törökországba – a hadsereg nagyszabású akciójától tartva. Helyi lakosok szerint a város már nagyrészt elnéptelenedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik