Nagyvilág

Békefenntartókra támadtak Szomáliában

Heves összecsapás tört ki Mogadishuban csütörtökön az Afrikai Unió békefenntartói és az al-Kaidához köthető milicisták között, legalább hat ember meghalt a harcokban.

Mint Paddy Ankunda, az Afrikai Unió békefenntartó erejének szóvivője elmondta, Szomália meghatározó milicista csoportja, a radikális iszlám al-Shabab 300 emberét küldte Mogadishuba erősítésként az elmúlt napokban. A békefenntartók szerint az al-Shabab igyekszik megakadályozni, hogy a városba érkezett éhezők tízezrei hozzájussanak a segélyekhez.

Az al-Shabab emberei korábban több embert megöltek, akik menekülni próbáltak a családjaikkal, mivel a milicisták szerint még az éhezés is jobb, mint elfogadni a nyugati segítséget. Az ENSZ Világélelmezési Programja szerint 2,2 millióra tehető azoknak az embereknek a száma, akik a milicisták által ellenőrzött dél-szomáliai területeken nem juthatnak hozzá a szükséges segélyekhez a rossz biztonsági helyzet miatt.

Paddy Ankunda közölte: az Afrikai Unió békefenntartóinak célja, hogy növeljék a biztonságot az országban, és így folytatódhasson a segélyek kiosztása.

Ali Muse, a szomáliai főváros mentőszolgálatának vezetője úgy nyilatkozott, hogy az összecsapásban hatan meghaltak és húszan megsebesültek. A város repülőterének egyik dolgozója elmondta: sebesült békefenntartókat szállítottak át Nairobiba, a szomszédos Kenya fővárosába, hogy ott lássák el sérüléseiket. Paddy Akunda közölte: két békefenntartó sebesült meg az összecsapásban.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának repülőgépe szerdán 10 tonna mogyoróvajat vitt Szomáliába, ezt a tervek szerint további segélyszállítmányok követik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik