Nagyvilág

Összecsapások a több százezres londoni tüntetés után

Összecsaptak a brit rendőrök az üveget hajigáló tüntetőkkel London belvárosában, ahol nem sokkal korábban még 250 ezren tiltakoztak békésen.

Az összecsapásokban 84 ember megsérült, 214-et pedig őrizetbe vettek. A néhány száz maszkos fiatal megtámadta a híres Ritz Hotelt, elfoglalt egy drága élelmiszer-áruházat, szétvert boltokat, bankfiókokat és máglyát gyújtott a Trafalgar téren, mielőtt a rendőrök megfékezték volna őket.

Az eredeti, békés tüntetést szakszervezetek hívták össze, hogy az egészségügyi dolgozók, tűzoltók, tanárok és családjaik a konzervatív-liberális kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozzanak.

A rendőrségi akciót vezető Bob Broadhurst, a Scotland Yard parancsnoka a Sky News hírtelevíziónak azt mondta, a Trafalgar téren csak vasárnap hajnalra sikerült feloszlatni a randalírozókat. Harmincegy rendőr és ötvenhárom nézelődő sérült meg, tizenegy rendfenntartót és tizenhat bámészkodót kórházba is kellett vinni. A rendőrségi bejelentés szerint 214 embert a közrend megzavarása, rongálás, birtokháborítás és erőszakos cselekmények miatt vették őrizetbe. Az oszlatás során 4500 rendőrt vetettek be.

A békés tüntetést szervező szakszervezetek is elítélték a randalírozó maszkos fiatalokat. Az egyik érdekképviselet vezetője, Brendan Barber azt mondta, néhány száz tomboló embernek nem szabadna elterelni a figyelmet százezres tüntetésükről. A békés demonstráció egyébként a Temze partjáról indult, a demonstrálók elvonultak a parlament épülete és a Downing Street 10-ben lévő miniszterelnöki rezidencia előtt, mielőtt a Hyde Parkba megérkeztek volna.

Miután tavaly májusban a David Cameron vezette konzervatív-liberális koalíció hatalomra került, 81 milliárd fontos (24.582 milliárd forintos) megszorításról döntött. A kabinet öt év alatt próbálja ledolgozni az előző, munkáspárti kormány alatt felhalmozott, rekord méretű költségvetési hiányt. A kiadáscsökkentés a legtöbb kormányzati intézményre vonatkozik, 300 ezer állami alkalmazott elbocsátásával és a köztisztviselők bérének befagyasztásával jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik