Nagyvilág

Stoltenberg: a norvégok nem félnek az erőszaktól

Az észak-európai állam miniszterelnöke szerint szélesebb demokráciával kell válaszolni az elvetemült támadásra.

A Norvégiát megrázó kettős merénylet nem ejti kétségbe a nemzetet, a norvégok megvédik magukat azzal, hogy demonstrálják: nem félnek az erőszaktól – jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-európai ország kormányfője szerdán újságíróknak nyilatkozva. Az elvetemült támadásra a válasz a szélesebb körű demokrácia lesz – jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő később találkozót tartott a parlamenti pártok vezetőivel, majd bejelentette, hogy független bizottságot hoznak létre az események tanulságainak a levonása végett.

Eközben a norvég Delta Force parancsnoka kijelentette: az üzemképtelenné vált hajó nem hátráltatta jelentősen a különleges erők Utoya szigetére érkezését.

A norvég TV2-nek a rendőrségre hivatkozó szerdai jelentése szerint a pénteki véres dráma helyszínén, Utoya szigetén egy eltűntet tartanak nyilván, és nem ötöt, mint arról a korábbi beszámolók szóltak.

Az AFP francia hírügynökség kérdésére az oslói rendőrség egyik illetékese nem erősítette meg az információt. Sturla Henriksbo leszögezte: “a rendőrség nem ad tájékoztatást az eltűntek számáról, mi csak a halottak és a sebesültek számát közöljük. Nem tudom, hogy a TV2 honnan vette értesülését, amelyet nem tudok sem megerősíteni, sem cáfolni”.

A rendőrség szombaton négy vagy öt eltűntről beszélt, majd később már csak ötöt emlegetett.

A norvég kormányzati negyedben végrehajtott pokolgépes támadásban, majd a fővárostól negyven kilométerre lévő Utoya szigeti ifjúsági gyűlést ért mészárlásban összesen 76 ember vesztette életét – közölte a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik