Nagyvilág

Lemondott Berlusconi kiszemelt utódja

Angelino Alfanoazzal indokolta a döntését, hogy a minisztersége összeférhetetlen a Szabadság Népe párt főtitkári tisztségével.

Lemondott szerdán a kormányban betöltött posztjáról Angelino Alfano olasz igazságügyi miniszter, akit Silvio Berlusconi miniszterelnök többször is a lehetséges utódjaként emlegetett.

Az olasz köztársasági elnök elfogadta Alfano lemondását és Nitto Francesco Palma kinevezését a helyére. Palma korábban ügyészként tevékenykedett, legutóbb pedig a belügyminisztériumban volt államtitkár.

A 40 éves Alfano azzal indokolta a döntését, hogy a minisztersége összeférhetetlen a Szabadság Népe (PdL) párt főtitkári tisztségével. E posztra július elsején választották meg azzal a feladattal, hogy szervezze újjá a májusi helyhatósági választásokon súlyos veszteségeket elkönyvelő pártot.

Miniszterként Alfanót az a vád érte, hogy olyan igazságügyi reformot vezetett be, amelyet Berlusconi személyére szabott azzal a céllal, hogy a kormányfő ki tudjon bújni a felelősségre vonás alól a korrupciógyanús ügyeiben. A miniszterelnök már eldöntötte, hogy nem indul a 2013-as választásokon, és többször is fölvetette, hogy a párt Alfanót jelölje helyette a posztra.

Berlusconi másik intézkedésével Anna Maria Berninit nevezte ki kormánya Európa-ügyi miniszterévé. Ez a poszt tavaly novemberben üresedett meg, amikor birtokosa, Andrea Ronchi kilépett a PdL-ből, és csatlakozott az újonnan létrehozott Olasz Jövő és Szabadság (FLI) párthoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik