Nagyvilág

A Pó halait dézsmáló magyar orvhalászokról ír az olasz sajtó

Teljes oldalt szentelt a Pó folyón illegális harcsavadászatot folytató magyar orvhalászoknak a La Repubblica olasz napilap online kiadása.

Az újság egy majdnem tíz perc hosszú riportfilmben foglalkozott a kalózoknak nevezett kelet-európai, többnyire magyar orvhalászokkal, akik a lap szerint az éjszaka leple alatt kilószámra fogják a harcsát a Pó vizéből. A horgászok a kifogott harcsát a parton kifilézik, majd teherautóval kelet-európai országokba szállítják, a tetemek maradványait a parton hagyják – állította az újság.

Egy lombardiai város horgászvezetője szerint a tilosban horgászó emberek olyan „albánok és magyarok, akik hazájukban gyári munkásként rabszolgaként dolgozva alig keresnek havonta kétszáz eurót, itt egy éjszaka alatt megkeresik ugyanezt”. Vitaliano Daoli a lapnak azt állította, hogy hajnali négy órakor, egy Volkswagen típusú, fehér színű furgon szedi össze a Pó mentén a kifogott zsákmányt, és a már felszeletelt halakat hűtőládákban szállítja el. A La Repubblica – a rendszám feltüntetése nélkül- fényképeket is közölt a járműről.

A megszólaltatott olasz horgászok azt hangoztatják, hogy az orvhorgászok engedély nélkül horgásznak, illegális kereskedelmet űznek, különös kegyetlenséggel bánnak a halakkal, pusztítják a halállományt, ezen kívül ellopják az olasz kollégák hajóit. A horgászok szerint, ha tiltakozni mernek, megfenyegetik őket, A pármai rendőrség illetékesei elmondták, a hozzájuk érkezett feljelentéseket kivizsgálták, de nem találtak bizonyítékot. Az üggyel kapcsolatban az ellenzéki Demokrata Párt (PD) két képviselője, Albertina Soliani és Cinzia Fontana parlamenti interpellációt nyújtott be Roberto Maroni belügyminiszternek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik