Tudomány

Tömeges delfinpusztulás Ukrajnában

Többtucatnyi titokzatos körülmények között elpusztult delfin tetemét találták a krími partoknál.

A katasztrófavédelmi minisztérium krími főosztályának tájékoztatása szerint mintegy húsz delfin tetemére bukkantak a múlt héten az Ukrajnához tartozó félsziget keleti részén, néhánytucatnyi kilométerre Kercstől.

Egy delfinkutatásra szakosodott ukrán-orosz civilszervezet hatvanra becsülte az elpusztult tengeri emlősök számát. Többségükben barnadelfinek voltak. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat tartalmazó vörös listáján szereplő kistermetű barnadelfinek a Krím keleti partvidéke közelében élnek.

Krivohizsin úgy vélte, hogy a tengeri emlősök feltehetően halászhálókban pusztultak el, mert hálónyomokat lehetett látni a tetemeken, és le voltak vágva az uszonyaik. Szerinte a delfinek a halászat “járulékos veszteségei”: belegabalyodnak a hálókba, a halászok pedig uszonyaikat levágva visszadobják őket a tengerbe. Évente több száz delfin pusztul el így, most az áramlat a partra vetette őket – tette hozzá.

Az orosz hatóságok kedden jelentették be, hogy mintegy 30 delfintetemet találtak a Fekete-tengernek ugyanabban a térségében, a Krasznodari területen fekvő Bolsoj Utris-félsziget közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik