Nagyvilág

Túszejtés egy kínai rendőrőrsnél – több halott

Dühös tömeg támadt egy rendőrősre Kína nyugati részén, a főleg az ujgur kisebbség lakta tartományában.

A kínai állami média megfogalmazása szerint „csőcselék” támadt egy rendőrőrsre a Hszincsiang tartományban, a pakisztáni határhoz közel eső Hotan városában. A hivatalos kínai állami hírügynökség jelentése szerint a fegyveresek betörtek a rendőrállomásra, túszokat ejtettek, és felgyújtották az épületet. A támadásban két túsz, egy rendőr, valamint a biztonsági erők egy tagja halt meg.

A kínai hírügynökség beszámolója szerint a kiérkező erősítés lelőtt több embert is a támadók közül, és kiszabadítottak hat túszt. Azt nem közölték, hogy meghalt-e valaki a támadók közül, akik külföldi hírügynökségek szerint az évtizedes elnyomásra panaszkodó ujgur közösség tagjai voltak. A kínai sajtó közlése szerint a terrorelhárítás foglalkozik az esettel.

Hszincsiang tartomány fővárosában két évvel korábban majdnem kétszáz ember halt meg, és nagyjából 1700-an sebesültek meg, miután etnikai zavargások törtek ki. Az áldozatok többsége han kínai volt. Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a zavargások után több száz embert tartóztattak le és ítéltek el, és többtucatnyit ki is végeztek.

Kína nem csak Hszincsiangban küzd kulturális, gazdasági és politikai elnyomásra panaszkodó etnikai csoportokkal. Májusban és júniusban több ezer mongol vonult utcára a pekingi kormányzat ellen tiltakozva, 2008-ban, a pekingi olimpia évében pedig Tibetben voltak kormányellenes zavargások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik