Nagyvilág

Már megint szennyezett a BP

Az olajcég most az alaszkai tundrát szennyezte be metanollal és nyersolajjal. A szennyezés egy megrepedt vezetékből került a talajba.

A British Petrol (BP) becslése szerint nyolcezer és 15 ezer liternyi környezetszennyező folyadék, főleg metanol ömlött ki egy Alaszka északi részén található olajmezőn. A szennyezés egy nyomáspróba közben megrepedt csővezetékből szivárgott a természetbe. A cső olyan erővel tört el, hogy szó szerint beleremegett a föld – írta közelben dolgozó munkásokra hivatkozva az alaszkai Anchorage Daily News.

A BP állítása szerint a Lisburne nevű olajmezőn június 18-a óta állt a termelés, a területet ugyanis a szokásos éves karbantartási munkálatok miatt hosszabb időre bezárták. A terület megtisztítása jelenleg is folyik, alaszkai hivatalnokok pedig kijelentették, hogy a veszély elhárításáig Lisburne-ben állni fog a termelés.

Az újabb olajszennyezés meghiúsíthatja a BP azon törekvéseit, hogy visszaszerezze jó hírnevét a Mexikói-öbölben tavaly történt olajszennyezés után. Akkor ötmillió hordó olaj ömlött a tengerbe a cég egyik felrobbant olajfúrótornyából, az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozva.

A mostani baleset után a BP részvényeinek árfolyama máris 1,089 százalékot zuhant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik