Nagyvilág

Őrizetben a volt főszerkesztő

Őrizetbe vették vasárnap délután Londonban a News of the World volt főszerkesztőjét a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány ügyében.

A Scotland Yard először csak annyit közölt, hogy “egy 43 éves nőt” vettek őrizetbe, de nem sokkal később hivatalosan kiderült, hogy Rebekah Brooksról, az azóta megszüntetett News of the World korábbi főszerkesztőjéről van szó, aki – pénteki lemondásáig – Rupert Murdoch sajtómágnás brit lapkiadó-érdekeltsége, a News International vezérigazgatója volt.

Rebekah Brooks idézés alapján ment be az egyik londoni rendőrőrsre, ahol közölték vele, hogy illegális telefonlehallgatás és korrupció gyanújával őrizetbe veszik. A korrupciós gyanúsítás alapjául azok a bizonyítékok szolgálnak, amelyek szerint a News of the World az elmúlt években jelentősebb bűncselekmények ügyében nyomozó rendőrtiszteknek fizetett kenőpénzt bizalmas információk ellenében.

A telefonlehallgatási ügyben folyó bűnügyi vizsgálat Rebekah Brooks vasárnapi őrizetbe vételével a Murdoch-család közvetlen közelébe ért, ugyanis Brooks felett a vezetői ranglétrán már csak James Murdoch, a News International elnöke, a 80 esztendős Rupert Murdoch fia állt.

Ez a cég adta ki a News of the World című vasárnapi bulvárlapot, a világ egykor legnagyobb olvasottságú angol nyelvű hétvégi tömeglapját. Az újságról nemrégiben kiderült, hogy annak idején feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta a 2002-ben elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott kislányt a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Az eset idején Brooks volt a News of the World főszerkesztője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik